За проверките на CRP и неговите ползи

CRP е протеин, произвеждан от черния дроб в отговор на възпаление в организма. Здравите хора обикновено имат ниски нива на CRP. От друга страна, високите нива на CRP могат да бъдат признак на заболяване или инфекция в организма.

Ниво CRP или С-реактивен протеин в кръвта може да се провери чрез CRP изследване. Този преглед е широко използван за диагностициране на заболявания, свързани с възпаление.

Възпалението е имунният отговор на организма към определено заболяване или нараняване. Има различни състояния или заболявания, които могат да причинят възпаление, включително инфекции, сърдечно -съдови заболявания, автоимунни заболявания, рак.

Как да извършите CRP проверка

CRP тестът изисква да се вземе кръвна проба от вена. Преди да инжектира иглата за изтегляне на кръв, медицинският персонал ще почисти кожата около лакътя на вътрешната ръка с антисептик.

След това във вената ще бъде поставена малка игла за процеса на вземане на кръв. Взетата кръв ще бъде поставена в специален контейнер за съхранение на кръв.

След като бъде взета кръвна проба, медицинският служител ще почисти мястото на пробиване на иглата с памучен тампон, на който е даден алкохол, след което го покрива с гипс.

След това кръвната проба се наблюдава в лабораторията, за да премине през процеса на анализ на нивата на CRP.

Резултати от проверката на CRP

С-реактивният протеин се измерва в милиграми на литър кръв (mg/L). Следва интерпретация на всяка стойност на CRP:

CRP по -малко от 0,3 mg/L

Стойността на CRP е нормална стойност на CRP. Нивата на CRP под 0,3 mg/L са често срещани при здрави хора.

CRP 0,3–1,0 mg/L

Като цяло стойността на CRP все още е относително нормална. Ако имате CRP стойност 0,3–1,0 mg/L и не изпитвате никакви симптоми, резултатите от теста може да показват, че сте в добро здраве.

Относително лекото повишаване на CRP понякога може също да показва повишен риск от сърдечно -съдови заболявания.

В допълнение, стойностите на CRP в този диапазон могат да се появят и при хора, които страдат от грип, гингивит или пародонтит. Леко повишени нива на CRP могат да се наблюдават от хора с диабет, депресия или затлъстяване.

CRP 1.0–10 mg/L

Тази стойност на CRP може също да е индикатор за риск от сърдечно -съдови заболявания, като сърдечни заболявания и инсулт.

В допълнение, възпалението, дължащо се на панкреатит, бронхит, рак и автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и лупус, също обикновено се характеризира с повишена стойност на CRP над 3 mg/L.

CRP над 10 mg/L

Стойностите на CRP над 10 mg/L показват възпаление или сериозни състояния в организма. Нивата на CRP, които се увеличават до повече от 10 mg/L, могат да бъдат причинени от следните състояния:

  • Тежки инфекции, например сепсис, менингит, пневмония, перитонит и остеомиелит
  • Туберкулоза
  • Възпаление на червата
  • Тазово възпаление
  • Автоимунни нарушения, като ревматоиден артрит и лупус
  • ревматична треска
  • Приложение
  • Рак

В допълнение към различните състояния по -горе, повишени нива на CRP могат да се появят и при пациенти, наскоро претърпели операция, тежки пушачи и жени, които използват хормонална контрацепция.

Високите нива на CRP показват, че тялото изпитва възпаление. CRP тест обаче не може да определи причината или местоположението на възпалението в тялото.

Следователно, за да потвърди диагнозата и да определи причината за повишените нива на CRP в тялото ви, лекарят ще препоръча други изследвания, като пълни кръвни изследвания, изследвания на урина, тестове за антитела и рентгенологични изследвания, като ултразвук, рентгенови лъчи, КТ или ЯМР ...

Тестовете за измерване на нивата на CRP могат да бъдат направени като част от медицински преглед рутина или когато почувствате определени симптоми, като треска, болка, подуване на тялото или загуба на съзнание.

В допълнение, прегледът може да бъде направен и от лекар, за да се оцени състоянието на човек, който има предишни съпътстващи заболявания, като ХИВ, диабет и бъбречни заболявания.

Ниският резултат от теста на CRP обикновено показва, че тялото ви е в добро здраве. Ако обаче резултатите от теста ви за CRP са високи, консултирайте се с Вашия лекар, за да разберете възможните причини за повишаване на нивата на CRP.

Важно е също така да направите, за да може лекарят да извърши други прегледи и да осигури подходящо лечение според вашето заболяване.